Модели

Škoda Karoq Асистент за патување

Асистент за патување

Асистентот за патување вклучува неколку системи и функции. Ако тие се меѓусебно поврзани, автомобилот може многу да го олесни возењето и да ја зголеми удобноста при патувањето. Откако ќе се активира, "Асистентот за патување" може автоматски да го држи автомобилот во лента или да следи други возила на патот.

Škoda Karoq Асистент за патување

Асистент за задржување лента

Lane Departure Warning открива кога вашето возило ненамерно скршнува од својата лента. За да го направи ова, системот работи заедно со повеќенаменска камера за откривање ознаки на коловозните ленти на патот, вклучувајќи портокалови линии при работи на патиштата, сообраќајни конуси и други ознаки на патишта или ленти. Адаптивната контрола го одржува возилото во неговата лента.

Škoda Karoq Асистент за патување

Препознавање сообраќајни знаци

Модулот за обработка на слики пребарува скенирани слики за познати сообраќајни знаци и ги споредува резултатите со податоците од системот за навигација. Системот ги обработува знаците за ограничување на брзината, знаците за забрана за престигнување, знаците за забрана за влез на еднонасочните улици и сите дополнителни информации и ги прикажува на возачот.

Škoda Karoq Асистент за патување

ACC со предвидлива контрола на патувањето

ACC (Active Cruise Control) со предвидлива контрола на патувањето е особено паметен. Покрај следењето на сообраќајот напред, ги обработува и откриените сообраќајни знаци и ограничувањата на брзината складирани во системот за навигација. Ова му овозможува на автомобилот да ја прилагоди брзината навремено, на пример кога се приближува до кружен тек, раскрсница или ограничување на брзината.

Škoda Karoq Асистент за патување

Асистент за сообраќајниот метеж

Traffic Jam Assist го олеснува возењето во бавниот сообраќај. Користи ACC со предвидлива контрола на патувањето и адаптивна помош за задржување лента за забрзување, забавување и контролирање на воланот, приспособувајќи го возилото на движењата на околните возила во сообраќаен метеж.

Škoda Karoq Асистент за патување

Помош за итни случаи

Асистентот за итни случаи го намалува ризикот од сообраќајна несреќа ако на возачот не му е добро. Штом возилото детектира дека рацете на возачот остануваат подалеку од воланот дури и по предупредувачка порака, се активира асистентот за итни случаи, забавувајќи го возилото до застој и ги активира алармните светла.

Оваа страница е дополнителен дел од почетната страница. Кликнете на копчето за да се вратите кон почената.

Назад кон претходната страна