Модели

Škoda Kamiq Safety assists

Front Assist со Predictive Pedestrian Protection

Front Assist е безбедносен систем за предупредување при судир. Соочен со неизбежен судир, тој ги сопира сопирачките за да ги минимизира последиците. Исто така, врши итно запирање ако пешак опасно се обиде да ја помине патеката на автомобилот.

Škoda Kamiq Safety assists

Side Assist

Благодарение на двата радарски сензори на задниот дел од автомобилот, Side Assist детектира возила кои се приближуваат одзади или кои се во мртвата точка на автомобилот. Возачот е информиран за ова со помош на LED сигнал од внатрешната страна на куќиштата на ретровизорите. Side Assist може да детектира возила на оддалеченост до 70 m и на тој начин ефикасно го предупредува возачот за опасни ситуации на автопатиштата и на двојните коловози.

Škoda Kamiq Safety assists

Crew Protect Assist

Оваа функција ги координира активностите на системите на одборот за да се минимизираат итни сообраќајни ситуации. Системот однапред ги затегнува предните безбедносни појаси во случај на непосреден судир или во нестабилни ситуации на возење, како што е силно пречекорување или потуправување, а исто така се поврзува со ESC за речиси целосно затворање на страничните прозорци за да се спречи навлегување туѓи предмети во возилото.

Škoda Kamiq Safety

Multi-collision brake

Ако Kamiq учествува во сообраќајна незгода и се активираат воздушните перничиња, тој може да остане во движење и да предизвика нова незгода. Тука настапува Multi-collision brake, сопирачката за повеќекратен судир, и го запира возилото во место за да се спречи натрупување.

Оваа страница е дополнителен дел од почетната страница. Кликнете на копчето за да се вратите кон почената.

Назад кон претходната страна