Модели

Асистент за безбедност на Škoda Enyaq Sportline

Асистент на преден радар и асистент за избегнување

Предниот радарски асистент е систем за предупредување за судир. Ако не може да се избегне судир, овој безбедносен асистент сопира за да ги задржи последиците што е можно пониски. Системот исто така врши итно сопирање ако пешак или велосипедист се обиде да ја помине патеката на возилото.

 

Ако предниот радарски асистент сопира во критична ситуација и возачот сигнализира заобиколен маневар преку движењата на воланот, асистентот за избегнување конкретно интервенира во управувањето за да ви помогне да ја избегнете пречката.

Асистент за безбедност на Škoda Enyaq Sportline

Асистент за вртење

Асистентот за вртење е дел од предниот радарски асистент и ги надгледува возилата што доаѓаат од спротивната страна кога ќе свртите лево, на пример на раскрсница. Доколку постои непосредна опасност, тоа го доведува возилото до целосно застој и се огласува предупредувачки сигнал.

Асистент за безбедност на Škoda Enyaq Sportline

Асистент за промена на лента

Благодарение на двата радарски сензори на задниот дел на возилото, Lane Change Assist детектира возила што се приближуваат одзади или во мртвата точка. Ова ви е означено со LED сигнал од внатрешната страна на куќиштето на надворешниот ретровизор. Асистентот детектира возила на оддалеченост до 70 метри и ефективно ве предупредува за опасни ситуации на автопатишта и патишта со две ленти.

Асистент за безбедност на Škoda Enyaq Sportline

Асистентот за излез

Овој нов безбедносен асистент е уште една дополнителна функција на помошникот за промена на лента. Благодарение на помошникот за излез, вие и другите патници сте визуелно и акустично предупредувани доколку излезете од возилото паркирано паралелно со патот и отворањето на вратата може да доведе до судир со друго возило, велосипед или електричен скутер. Задните радарски сензори на помошникот за промена на лентата се користат за помошникот за излез. Тие ја следат областа зад возилото и од страната на возилото на растојание до 35 метри.

Асистент за безбедност на Škoda Enyaq Sportline

Проактивна заштита на патниците

Во случај на неизбежен судир или во нестабилни ситуации на возење, предните безбедносни ремени се затегнати и отворените странични прозорци се затвораат до празнина со помош на електронската контрола на стабилност (ESC) за да се спречат туѓи предмети да влезат во внатрешноста на возилото. Системот го користи предниот радарски асистент.

Асистент за безбедност на Škoda Enyaq Sportline

Кочница за повеќекратен судир

Ако Enyaq учествува во несреќа со активирани воздушни перничиња, може да продолжи да се движи и да предизвика нова несреќа. Токму тука стапува на сила сопирачката за повеќекратен судир (MKB): го доведува возилото во мирување за да спречи натрупање.

Оваа страница е дополнителен дел од почетната страница. Кликнете на копчето за да се вратите кон почената.

Назад кон претходната страна