Модели

Škoda Enyaq Sportline Travel Assist

Travel Assist

Travel Assist вклучува различни системи и функции, кои ќе ви ги претставиме поединечно на следните страници. Ако ова се активира, возилото може многу да го олесни возењето и да ја зголеми удобноста при патувањето. Откако ќе се активира, "Travel Assist" може автоматски да го запре и стартува возилото, да го држи возилото во лентата, да ги следи другите автомобили во сообраќаен метеж и да го прикажува околниот сообраќај на екранот пред вас.

Škoda Enyaq Sportline Travel Assist

Автоматска контрола на растојанието со предвидлива контрола на патувањето

Автоматската контрола на далечина со предвидлива контрола на патувањето не само што го следи сообраќајот напред, туку ги обработува и препознаените сообраќајни знаци и ограничувањата на брзината што се зачувани во системот за навигација. Врз основа на овие информации, брзината се прилагодува навремено, на пример кога возилото се приближува до кривина, кружен тек или раскрсница или како одговор на промена на максималната дозволена брзина.

Škoda Enyaq Sportline Travel Assist

Препознавање сообраќаен знак

Модулот за обработка на слики ги пребарува скенираните слики за познати сообраќајни знаци и ги споредува резултатите со податоците од системот за навигација. Системот ги обработува знаците за ограничување на брзината, знаците за забрана за престигнување, знаците "забрането влегување" на еднонасочните улици и сите дополнителни прописи, како и соодветните знаци за откажување и ги покажува на возачот.

Škoda Enyaq Sportline Travel Assist

Lane Keeping Assist со приспособливо водење по лента

Lane Keeping Assist открива кога вашето возило ненамерно скршнува од лентата. Системот користи камера која детектира ознаки на ленти на патот, дури и жолти линии на градежната зона, сообраќајни конуси и други граници на патишта или ленти. Со приспособливо водење по лента, системот интервенира во контролата и се обидува да го задржи возилото во избраната лента без да предизвика да се ниша.

Škoda Enyaq Sportline Travel Assist

Помошник за сообраќаен метеж

Асистентот за сообраќаен метеж го олеснува возењето во сообраќаен метеж. Тој користи автоматска контрола на растојанието и помошник за задржување лента за стартување и сопирање, како и за контрола на воланот, со што го прилагодува возилото на движењата на околните возила во сообраќаен метеж.

Škoda Enyaq Sportline Travel Assist

Помошник за итни случаи

Асистентот за итни случаи го намалува ризикот од сообраќајна несреќа ако на возачот не му е добро. Штом помошникот за одржување лента ќе открие дека рацете на возачот не се на воланот дури и по предупредувачка порака, се активира помошникот за итни случаи: Ова го сопира возилото до застој, останува во лентата и ги вклучува предупредувачките светла.

Оваа страница е дополнителен дел од почетната страница. Кликнете на копчето за да се вратите кон почената.

Назад кон претходната страна