Модели

Безбедносен асистент на Škoda Enyaq Coupé

Асистент на преден радар и помошник за затајување

Предниот радарски асистент е безбедносен систем за предупредување за судир. Соочен со неизбежен судир, тој ги сопира сопирачките за да ги минимизира последиците. Исто така, врши итно запирање ако пешак или велосипедист се обиде да ја премине патеката на автомобилот. Во критична ситуација, каде што Front Assist интервенира со сопирање и возачот покажува дека презема евазивни дејства со начинот на кој го движи воланот, Collision Avoidance Assist прави насочени интервенции во управувањето за да помогне во возењето околу пречката.

Безбедносен асистент на Škoda Enyaq Coupé

Помошник за вртење

Помошникот за вртење е дел од предниот радарски асистент и ги надгледува возилата што доаѓаат од спротивната страна кога ќе свртите лево, на пример на раскрсница. Доколку постои непосредна опасност, тоа го доведува возилото до целосно застој и се огласува предупредувачки сигнал.

Безбедносен асистент на Škoda Enyaq Coupé

Side Assist - Странична помош

Благодарение на двата радарски сензори на задниот дел од автомобилот, Side Assist детектира возила кои се приближуваат одзади или се во мртвата точка на автомобилот. За ова сте информирани со LED сигнал од внатрешната страна на куќиштата на ретровизорите. Side Assist може да детектира возила на оддалеченост до 70 m и на тој начин ефикасно ве предупредува за опасни ситуации на автoпатиштата и на двојните коловози.

Безбедносен асистент на Škoda Enyaq Coupé

Exit Warning - Помошник за излез

Овој нов безбедносен асистент е уште една дополнителна функција на помошникот за промена на лента. Благодарение на помошникот за излез, вие и другите патници сте визуелно и акустично предупредувани доколку излезете од возилото паркирано паралелно со патот и отворањето на вратата може да доведе до судир со друго возило, велосипед или електричен скутер. Задните радарски сензори на помошникот за промена на лентата се користат за помошникот за излез. Тие ја следат областа зад возилото и од страната на возилото на растојание до 35 метри.

Безбедносен асистент на Škoda Enyaq Coupé

Crew Protect Assist - Проактивна заштита на патниците

Во случај на неизбежен судир или во нестабилни ситуации на возење, предните безбедносни ремени се затегнати и отворените странични прозорци се затвораат до празнина со помош на електронската контрола на стабилност (ESC) за да се спречат туѓи предмети да влезат во внатрешноста на возилото. Системот го користи предниот радарски асистент.

Безбедносен асистент на Škoda Enyaq Coupé

Multi-collision brake - Кочница за повеќекратен судир

Ако Enyaq Coupé учествува во несреќа со активирани воздушни перничиња, може да продолжи да се движи и да предизвика нова несреќа. Токму тука стапува на сила сопирачката за повеќекратен судир (MKB): го доведува возилото во мирување за да спречи натрупање.

Оваа страница е дополнителен дел од почетната страница. Кликнете на копчето за да се вратите кон почената.

Назад кон претходната страна