Детали

Škoda Fabia

Безбедност

Дополнителни безбедносни карактеристики

  • ABS го спречува блокирањето на тркалата при итно сопирање или при сопирање на лизгав коловоз.
  • Системот за помош за сопирање го поддржува возачот за време на итно сопирање со зголемување на притисокот на сопирачките. Ова може значително да го скрати растојанието за сопирање.
  • MSR (Регулирање на вртежниот момент на влечење на моторот) се спротивставува на тенденцијата на погонските тркала да се блокираат кога возилото сопира на лизгав коловоз.
  • ASR (Регулирање на лизгање на погонските тркала) спречува тркалата да се вртат при тргнување и забрзување на лизгав коловоз.
  • EDS (Електронска блокада на диференцијалот) помага при забрзување и за да се надминат наклоните со мала влечна сила под едно од погонските тркала.
  • XDS+ (Електронска попречна блокада) го поддржува возачот во остри кривини и гарантира дека возилото се однесува неутрално при динамично возење во кривини. Контролната електроника во суштина симулира блокада на диференцијал за да ја подобри влечната сила и динамиката на возење во кривините.
  • Благодарение на мониторот за притисок во гумите, возачот може да го прочита притисокот во гумите во секое време.
  • Опционално достапниот HHCистем за помош за поаѓање на нагорнина) го поддржува возачот при безбедно возење по нагорнини. Системот се активира од наклон од 5 степени и овозможува лесно и безбедно стартување на падини без користење на рачната сопирачка. Го спречува возилото да се врати назад или моторот да заглави.

Зелени технологии

Start-Stop систем

Идејата зад Start-Stop системот е да се исклучува моторот секогаш кога е непотребно да продолжи да работи. Затоа, овој систем е особено корисен во градскиот сообраќај бидејќи значително ја намалува потрошувачката на гориво.