Модели

Škoda Enyaq Coupé

Travel Assist

Travel Assist дел од опционалниот пакет плус, интегрира неколку системи и функции, како што е претставено посебно на следните страници. Кога тие се меѓусебно поврзани, автомобилот може многу да го олесни возењето и да ја зголеми удобноста при патувањето. Откако ќе се активира, "Помош за патување" може автоматски да запре и рестартира, да го држи автомобилот во лента, да следи други возила во сообраќаен метеж или да го прикажува околниот сообраќај на екранот пред вас.

Škoda Enyaq Coupé Travel Assist

Автоматска контрола на растојанието со предвидлива контрола на патувањето

Автоматската контрола на далечина со предвидлива контрола на патувањето не само што го следи сообраќајот напред, туку ги обработува и препознаените сообраќајни знаци и ограничувањата на брзината што се зачувани во системот за навигација. Благодарение на препознавањето на сообраќајните знаци и информациите од системот за навигација, Enyaq Coupé може навреме да ја прилагоди брзината, на пример кога се приближува до кривина, кружен тек или раскрсница или како одговор на ограничувањата на брзината.

Škoda Enyaq Coupé Travel Assist

Препознавање сообраќаен знак

Модулот за обработка на слики ги пребарува скенираните слики за познати сообраќајни знаци и ги споредува резултатите со податоците од системот за навигација. Системот ги обработува знаците за ограничување на брзината, знаците за забрана за престигнување, знаците "забрането влегување" на еднонасочните улици и сите дополнителни прописи, како и соодветните знаци за откажување и ги покажува на возачот.

Škoda Enyaq Coupé Travel Assist

Narrow Lane Assist со приспособливо водење по тесна лента

Автомобилот може да маневрира низ потесни ленти (на пр. на сообраќајни градилишта) благодарение на помошта за тесна лента, дополнително подобрување на Приспособливата помош за лента, која го одржува возилото во движење во одбраната позиција во лентата. Портфолиото на ситуации што може да се детектираат е проширено за да вклучи - покрај привремените жолти надолжни ознаки - различни објекти покрај патот, како што се бариери за судир и редови (паралелно и нормално) паркирани автомобили. Автомобилот може да се справи со кривините без надолжни ознаки и да се движи по тесните градски улици. Системот работи само при брзини над 60 km/h.

Škoda Enyaq Coupé Travel Assist

Асистирано менување на лента

Асистирано менување на лента може автономно да врши промена на лентата на патишта од типот на автопат при брзини над 90 km/h. Сè што треба да направи возачот за да го започне маневрирањето и да го вклучи индикаторот за насока (но само во отклучена положба). Помошната промена на лента користи податоци од цела палета на сензори.

Škoda Enyaq Coupé Travel Assist

Urban Evasive Steering Support (со онлајн комуникација)

Urban Evasive Steering Support може да идентификува вообичаени ситуации во урбаниот сообраќај, како што се паркирани возила, сообраќајни острови и крстосници. Се потпира на податоци за онлајн комуникација. Асистенцијата доаѓа во игра во ситуации кога е невозможно да се избегне несреќа едноставно со скршнување околу пречка. Системот може да ја пресмета најсоодветната траекторија користејќи податоци достапни од предната камера и радарот. Оваа пресметка влијае на растојанието, ширината и положбата на возилото или пречката напред. Во критична ситуација кога Front Assist (види Safety Assists) интервенира со сопирање и возачот покажува дека презема заобиколувачки активности со начинот на кој го движат воланот, Urban Evasive Steering Support прави насочени интервенции во управувањето за да помогне во возењето околу пречката, следејќи соодветно избрана линија на патување за да не се судри со пречката.

Škoda Enyaq Coupé Travel Assist

Помошник за сообраќаен метеж

Асистентот за сообраќаен метеж го олеснува возењето во сообраќаен метеж. Тој користи автоматска контрола на растојанието и помошник за задржување лента за стартување и сопирање, како и за контрола на воланот и на тој начин го прилагодува возилото на движењата на околните возила во сообраќаен метеж.

Škoda Enyaq Coupé Travel Assist

Помошник за итни случаи

Асистентот за итни случаи го намалува ризикот од сообраќајна несреќа ако на возачот не му е добро. Штом помошникот за одржување на лентата ќе открие дека рацете на возачот не се на воланот дури и по предупредувачка порака, се активира помошникот за итни случаи: Ова го сопира возилото до мирување, останува во лентата и ги вклучува предупредувачките светла за опасност.

Оваа страница е дополнителен дел од почетната страница. Кликнете на копчето за да се вратите кон почената.

Назад кон претходната страна