Модели
02.07.2019

Право кон врвот со ŠKODA MOUNTIAQ

> Концептот на  базата на KODIAQ комбинира одлични офроуд перформанси и импресивен дизајн

> Иновативниот дизајн, системот за осветлување и новите Simply Clever функции се главните точки од шестиот студиски автомобил

35 приправници од стручната школа на ŠKODA достигнаа врвен успех во нивната учебна година: по осум месеци интензивна работа, тие го претставија спектакуларниот пикап дизајниран на основата на ŠKODA KODIAQ кој го носи името ŠKODA MOUNTIAQ. Комплетно способен за тешки  терени, специјално дизајниран со Sunset Orange боја, овој концепт импресионира со бројни визуелни моменти, како што се лентата на покривот и препознатливиот преден дел со заштитна маска (bullbar) и специјалните светла.

Вкупно 35 приправници на ŠKODA од седум различни професии, меѓу кои и шест жени, беа вклучени во развојот и производството на ŠKODA MOUNTIAQ. Шестиот последователен студиски автомобил дизајниран од студенти е извонреден резултат на нивната неколку месечна работа. Во текот на проектот, приправниците беа поддржани од нивните инструктори, како и експерти од ŠKODA од одделенијата за дизајн, производство и технички развој.

Името ŠKODA MOUNTIAQ пренесува дух за авантура и off-road талент, комбинирајќи ја привлечноста на современото возило со извонредната секојдневна употребливост на пикап. Задниот дел на спектакуларниот концепт автомобил ја носи ознаката ŠKODA во одделни букви - елемент за дизајн воведен во Европа со новите модели на Škoda SCALA и KAMIQ.

Повеќе од 2.000 часа интензивна работа во текот на осум месеци

Приправниците ја започнаа својата работа на новиот студентски концепт автомобил во есента 2018 година. "Создавањето на MOUNTIAQ со свои раце беше единствена можност за сите нас да го искористиме нашето теоретско знаење во практичен контекст", рече Петр Земенец. "Ние, исто така, придобивме од новите контакти што можевме да ги воспоставиме со учениците на други патеки во своите кариери. Ние никогаш нема да заборавиме на повеќе од 2.000 часа работа што ја поминавме правејќи го нашиот уникатен пикап."

По завршувањето на дизајнот, вистинската фаза на производство започна во јануари. Работата на возилото и боите се одвива истовремено, така што учениците можеле да го завршат возилото навреме во рок од мај. Тие започнаа со зајакнување на шасијата. Потоа, тие го отстранија покривот на ŠKODA KODIAQ и создадоа заден панел за кабината, како и ново задно стакло и странични прозорци. Областа зад кабината на ŠKODA MOUNTIAQ е опремена со товарно корито со скриен простор за складирање под него. Учениците ги скратија и ги проширија вратите, прилагодувајќи ги да се вклопат во пошироките сегменти на нивното возило. Изгледот на автомобилот беше хармонично заокружен со модифицирани браници на предната и задната страна. Вклучување на плочки на прагови на вратата и целосно редизајнираниот заден дел зрачи со неверојатна привлечност и го потенцираат визуелното присуство на MOUNTIAQ. Еден од најголемите предизвици на проектот за студентите беше интеграцијата на целосно функционална задна врата.