Оваа страница користи колачиња за најдобро можно корисничко искуство. Со користење на нашата веб-страница, се согласувате дека колачињата се зачувани на вашиот уред.
Прифатете и продолжете
Модели
10.09.2017

Светска премиера на новиот Skoda KAROQ

Чешкиот бренд ќе го претстави новиот Skoda Karoq на саемот за автомобили во Франкфурт. За прв пат во своите возила, Skoda го опремува Karoq со дигитална потполно персонализирана инструмент табла според потребите на возачот. Овој SUV исто така доаѓа и со LTE интернет модул и Skoda Connect. Емотивниот и динамичен дизајн со уникатни карактеристики го претставува новиот дизајнерскиот јазик на брендот.

Компактниот SUV е долг 4382 mm, 1841 mm широк и 1605 mm висок. Долгото меѓуоскино растојание од 2638 mm гарантира многу простор за патниците. Багажниот простор е со волумен од 521 литар. Skoda инкорпорираше неколку "Simply Clever" идеи во новиот компактен SUV, вклучувајќи ја вирутелната педала, со која се отвора багажната врата без употреба на рацете, како и опционалните VarioFlex задни седишта. Како комбинација на VarioFlex задните седишта, багажниот простор добива на флескибилност од 479 до 588 литри. VarioFlex системот е составен од три одделни задни седишта кои можат индивидуално да бидат поместувани или потполно отстранети, при што компактниот SUV би располагал со максимален багажен простор од 1810 литри.

Skoda Karoq е најдигитализираното возило во програмата на Skoda. За прв пат, Skoda нуди дигитална инструмент табла која се персонализира според преференциите на возачот. Дисплејот може да се подесува исто како и инфо-забавниот систем со кој е поврзан. Екстензивната и постојана конективност на возилото овозможува удобно и безбедно возење за возачот и патниците. Сите решенија за конекцијата служат за да се подобри протокот на информации, да се зголеми забавата и да се гарантира безбедноста. Skoda Karoq го нуди најновиот инфо-забавен систем. Дисплејот на допир го содржи карактеристичниот Skoda стаклен дизајн. Патниците во Skoda Karoq се секогаш online благодарение на LTE модулот и WLAN hotspot, на кои сите патници може да се поврзат.

Новите online услуги на Skoda Connect се поделени во две категории: инфо-забавни online услуги кои даваат информации и навигација; Care Connect услугите кои нудат помош во итни случаи. На пример, услугата за итен повик автоматски бара помош во службите за итна помош во случај на незгода. Дополнителни online услуги кои се достапни со Skoda Connect апликацијата, овозможуваат проверка и конфигурирање на возилото преку вашиот smartphone.

Интелигентното вмрежување помеѓу автомобилот и паметниот телефон достигнува ново ниво во Skoda Karoq. Телефонската кутија со индуктивно полнење го поврзува паметниот телефон со антената на кровот и безжично го полни.  

Skoda Karoq, исто така нуди и нови системи за асистирање на возачот. Системот за асистирање при паркирање (Park Assist), системот за одржување на коловозна лента (Lane Assist) и системот за асистирање во сообраќаен метеж (Traffic Jam Assist) го прават возењето исклучително смирено и удобно. Системот за детектирање на возило во слепа точка (Blind Spot Detect), системот за предно асистирање (Front Assist) заедно со системот за заштита на пешаци (Pedestrian Protection) и системот за итно сопирање (Emergency Assist) ја зголемуваат безбедноста на патот. Компактниот SUV нуди систем за осветлување со full-LED предни и задни светла, како и амбиентално осветлување во ентериерот.

Четири варијанти на мотори се достапни, вклучувајќи два бензински и два дизел мотори со моќност од 115КС и 150 КС. Двата бензински мотори и два од дизелските се дел од новата програма. Моторите 1.0 TSI и 1.6 TDI се достапни само со мануелен менувач, а изведбата на 2.0 TDI e достапен со мануелен како и со автоматски DSG менувач. За прв пат во моделите на Skoda достапен е и 1.5 TSI мотор со автоматски DSG менувач кој располага со деактивација на цилиндрите за максимална ефикасност на работењето.

Шасијата на Skoda Karoq поставува нови стандарди во својот сегмент, демонстрирајќи го својот квалитет и на лошите патишта. Возачки профили кои се достапни на возачот се Normal, Sport, Eco, Individual и Snow (4x4).